Blechy, blechy, blechy...

Blecha je celosvětově rozšířený druh ektoparazitického hmyzu, dokonale přizpůsobená k cizopasnému způsobu života.

Dospělá blecha může mít mezi jedním až osmi milimetry. Délka života se pohybuje v řádech měsíců až let.

Typické znaky

Blechy mají tělo pokryté drobnými chloupky a zabarvění se mění podle toho, v jakém žijí prostředí od hnědé po zlatavou barvu. Dospělci mají tělo zploštělé, se třemi páry nohou. Zadní páry jsou velmi dobře přizpůsobené ke skákání. Uvádí se, že blecha je schopná vyskočit až 20ck do výšky a doskočit až 35cm do dálky. Na chodidlech všech končetiny jsou vyvinuté drápy, které slouží blechám k pohybu mezi chlupy zvířat.

Rozmnožování a vývoj

Samička se po páření musí živit krví zvířat, protože jinak není schopna získat bílkoviny pro vytvoření vajíček. Krátce po páření klade bílá vajíčka o velikosti 0,6–0,7 milimetru. Klade je v několika po sobě jdoucích snůškách. Důvodem několika snůšek je jejich uložení na bezpečné místo. Celkový počet nakladených vajíček může být až pět set. Doba vývoje vajíček je druhově a teplotně závislá a pohybuje se mezi pěti až šestnácti dny, pak se líhnou chlupaté, červovité, beznohé larvy se zřetelnou hlavou krátkými tykadly a silnými kusadly a kousacím ústním ústrojím. Larvy se neživí krví, ale organickými zbytky (např. zaschlá krev, výkaly dospělců). Larvální vývoj prochází třemi stadii a trvá od šesti do dvanácti dní, tato doba je druhově a teplotně závislá. Poslední stádium si vytvoří kokon a zakuklí se v něm. Kukla blechy je nekousavá a během několika málo dní (zpravidla kolem deseti) se z ní vyklube dospělý jedinec.

Přenašeči chorob

Blechy jsou nejenom obtížným parazitem, ale i přenašečem některých závažných onemocnění, jako je mor, tularémie, atd. Blechy představují také mezihostitele některých tasemnic a mohou tudíž tyto parazity přenášet. Typickým příkladem je blecha psí (Ctenocephalides canis) a blecha kočičí (Ctenocephalides felis), kdy se pes a kočka nakazí tasemnicí psí (Dipylidium caninum) pozřením infikované blechy. Z jiných druhů tasemnic přenášené blechami jmenujme tasemnice rodu Hymenolepis, které se takto přenášejí u myší a potkanů. Takže v případě napadení psa nebo kočky blechami, je nutné zvíře zárověň odčervit.

Terapie a prevence zablešení

V boji proti blechám máme několik přípravků. Můžeme použít spreje na postřik srsti zvířat, spot on přípravky, obojky a případně antiparazitární šampony. Při použití těchto přípravků je vhodné zvíře zároveň odčervit a ošetřit prostředí, ve kterém se pohybuje.

Novinkou na trhu jsou ochucené tablety, které působí na nervový systém blech a chrání tak zvíře po dobu několika týdnů.

Výhody tablet:

Comfortis

Trifexis

Tablety máme na vyžádání k dispozici na naší klinice. V případě zájmu nás kontaktujte a my Vám sestavíme nejvhodnější terapii zablešení pro Vaše zvířecí společníky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace