Zvýšené riziko výskytu osin!

Bohužel musíme konstatovat, že už i v našem regionu se díky teplu objevuje klasické letní nebezpečí známé snad ve všech ostatních regionech. OSINA – postrach všech psů a jejich majitelů. V minulosti se záchyt pacientů s tímto problémem rovnal téměř nule a v případě, že se vyskytl jednalo se vesměs o případy pocházející z pobytu na dovolené. Bohužel toto léto se často setkáváme s případy, kdy si pejsci přinesli osinu domů z klasické městské procházky v domácím prostředí. Protože naší pacienti tuto problematiku znají asi jenom z „doslechu“, považujeme za nutné Vás informovat.

Osina vytažena z meziprstí

Osina vytažena z meziprstí

Co je to osina?

Jedná se o obecný pojem, který se používá u několika druhů travin, ale zejména se jedná o ječmen myší (Hordeum murinum). Je to plevel – roste v rámci neudržovaných nesečených porostů – zejména podél silnic, pastvin, nesečených parků a podobně. Osiny jsou ochranné obaly semene, které ho chrání při dozrávání proti poškození. Po dozrání se velmi snadno oddělují od stonku. Jsou to malé štětinovité a drsné kousky, které se velmi snadno zachytávají v srsti psů. Díky pohybu zvířete a drobným štětinám na obilce se pohybují po směru špičky, vždy vpřed. Pokud se dostanou ke kůži zabodnou se do ní a neštěstí je na světě.

Typický porost s výskytem osin

Typický porost s výskytem osin

Typický porost s výskytem osin

Kde je u svého pejska najdeme?

Nejčastěji se zachytí v srsti, a to zejména v meziprstí a v uších. Nevyhýbají se nosu a ani ostatním částem těla. V případě záchytu osiny v meziprstí, osina proniká rychle kůží až do podkoží. Nejdřív začne pejsek pouze kulhat. Místo vpichu otéká a někdy je viditelná dírka s výtokem hnisu. Pacienti si končetinu často lížou, kňučí a kulhají. Osinu je nutné ihned odstranit! Pokud najdete jakoukoliv bulku v meziprstí, neprodleně kontaktujte svého veterináře. Pokud nezasáhnete včas, osina může v podkoží vycestovat třeba až na vyšší část nohy, ale byli zaznamenané případy, kdy vycestovala až do hrudníku. Psi s dlouhou srstí mají větší šanci, že budou zachytávat osiny. V případě záchytu osiny v srsti uší, se může dostat až do zvukovodu a pacient často klepe hlavou, škrábe se v uchu a otírá hlavu a ucho o koberec. Takto uvízlá osina může perforovat bubínek a opět je potřeba ji co nejdřív vyndat za pomocí otoskopu a tenkých kleští. Dalším častým místem výskytu je dutina nosní. Čuchající pejsek ji velmi snadno vdechne a majitel pozoruje akutní nástup kýchání, případně může dojít až ke krvácení z nosu.

Detail klasu

Dozrálé osiny před uvolněním

Dozrálé osiny před uvolněním

Jak předcházet zranění z osin?

Pokud je osina už hluboce zapuštěná, nebo je-li oblast kolem ní červená nebo oteklá, okamžitě kontaktujte svého veterináře. Nikdy nevytahujte osinu ze zvukovodu nebo z podkoží sami! Zákrok je pro psa tak bolestivý, že většinou vyžaduje minimálně sedaci nebo krátkodobou anestezii. Osina nikdy nevyjde ven sama, proto nečekejte!

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace